Back to the main page / Vissza a főoldalra
2018-03-28
Szép Magyar Térkép 2017
     Március 23-án, pénteken immár 23. alkalommal nyílt meg az Országos Széchényi Könyvtárban a Szép Magyar Térkép című kiállítás, amely 2018. április 7-ig látogatható (keddtől szombatig, 10 és 18 óra között). Az idei kiállításon a Szép Magyar Térkép 2017 pályázatra nevezett térképművek tekinthetők meg.

 A térképkiállítás megnyitó ünnepségén kerültek átadásra a Szép Magyar Térkép 2017 című pályázat díjai.

      Az idei évben a „Szép Magyar Térkép 2017” címmel meghirdetett pályázat keretében 27 pályaművet értékelt a zsűri. Ezen alkotások – egy digitális munka kivételével – mind nyomtatott kiadvány formájában jelentek meg. A Bíráló Bizottság a pályaművek díjazásában nem állított fel külön kategóriákat, minden térképet egységesen – térképtípustól függetlenül – esztétikai, ugyanakkor kartográfiai szempontból is értékelt. A Bíráló Bizottság döntését követően a következő eredmények születtek:

 

Első díjat nyert: Adriai tengerpart [pályázó: Hibernia Kiadó]

 Az Adriai tengerpart turisztikai célú bemutatásához hasznos segítséget nyújt ez a több térképet is magában foglaló kiadvány. Alapjában véve az autótérképek körébe tartozik az 1:160 000 méretarányú térképmű, azonban melléktérképként több várostérkép is megjelenik. A mű kivitelezése szép, a színválasztás kellemes, kartográfiailag pedig pontos. A térképen szereplő jelek jól láthatók és könnyen érthetők. A munkát különösen értékessé teszi a nagy gondossággal összeállított településjegyzék.

  

Második díjat nyert: Balaton I. [pályázó: Cartographia]

 Az 1:100 000 méretarányban készült szabadidőtérkép újszerűségével, valamint esztétikus kialakításával nyerte el a második helyet. A kiadó szakmai színvonala hűen tükröződik a mű megjelenésében. A bizottság praktikusnak tartotta a papírválasztást is, amelynek köszönhetően a térképre filctollal saját útvonalakat készíthetünk, később pedig egyszerűen letörölhetjük. Emellett a termék egy „okostérkép” is, mivel mobileszközt használva további információk érhetőek el az ábrázolt területről.

 Harmadik díjat a zsűri nem adott ki.

    

A zsűri dicséretében részesítette Szarvas Andrást és a Schwarcz Térkép Térképkészítő Műhelyt.

 A dicséretben részesült két kiadó a több éves odaadó munkáját értékelték . A Szarvas Térképek és a Schwarcz Térkép kiadók minden évben több pályamunkával, köztük díjnyertes térképekkel vesznek részt a versenyen. Színvonalas térképeik naprakész, gondos kivitelezése minden térképfelhasználó számára hasznos segítséget nyújtanak.

 Dícséretet kapott a Talajtérkép portál is (digitális térképmű, pályázó: Magyar Tudományos Akadémia Talajtani és Agrokémiai Intézete)

 A Magyar Tudományos Akadémia Talajtani és Agrokémiai Intézete által készített Talajtérkép portál egyelőre kísérleti jellegű, ám nyilvánvaló, hogy már most sok megfontolás és szakmai munka van mögötte. Dicsérendő, hogy az adatok térképen is megjelenítve bárki számára elérhetők. A pályamű készítője a bizottság véleményét is megfontolva tovább fejleszti az oldalt.

 

 

adria_tkp_mgyar_2008_net
18_03_23_szep_tkp_17_general
18_03_23_hibernia
18_03_23_carto
18_03_23_agro
18_03_23_schwarcz
18_03_23_publikum
Artisthus Bt.
WEBMESTER | Copyright© 2017 Minden jog védve!

SERVER:string(8) "news/288" URL ARRAY
array(2) { [0]=> string(4) "news" [1]=> string(3) "288" }
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. If you continue browsing, we consider that you accept their use. Further information about cookies